Ramona Covrig
PSIHOTERAPEUT
Psihoterapie
CABINET DE
Home

Servicii

Psihoterapie

Formare profesionala

Programare

Articole
Masturbarea la copii




Masturbarea sta in ochii adultului si nu in ochii copilului, caci masturbarea devine comportament deviant abia atunci cand este etichetat de catre mama sau alti adulti. Asa ca pana in acel moment copilul nu intelege ce impact dramatic poate avea aceasta ,,apucatura’’ asupra parintelui sau. Si din momentul in care intelege ca poate controla sentimentele si trairile parintelui va continua s-o faca. In definitiv, afara de scopul de a-si procura placere la un nivel primitiv, primar copilul mai are ca scop si atragerea atentiei asupra sa. Care este parintele care nu a trait acest cosmar amplificat pana la isterie. Nu comportamentul pe care il observam este problema principala, ci solutia pe care copilul o gaseste la problema sa. Cu siguranta copilul se confrunta cu o problema careia nu-i face fata, ex. descarcarea unei anxietati provocarate de certurile din familie. Poate ca cel mai simplu ar fi ca parintele atunci cand observa acest tip de comportament sa-l ignore (pentru ca va trece cu vremea, cata vreme nu are spectatori) sau sa intervina direct si sa discute deschis despre ceea ce traieste copilul atunci cand actioneaza in acest mod. Nu degeaba spunea Dreikurs ca daca nu educam cum trebuie de la inceput vom pierde o gramada de timp pentru a repara pe urma. Cu siguranta daca parintele va pedepsi si va interzice, de pe pozitia sa privilegiata de autoritate, nu va obtine decat o accentuare si o intarire a acestui comportament asfel ca in loc sa se stinga de la sine se va prelungi.

Am avut candva in terapie, un copil de 12 ani care se masturba in clasa, si asta in timp ce acasa era o incurcatura pe care el nu putea sa o suporte, parintii foarte preocupati de ei insisi gata sa rezolve orice problema de serviciu, lasandu-l pe pozitia intotdeauna secundara. Scopul neconstientizat al acestui copil a fost sa atraga atentia si de ce nu, sa ii aduca impreuna, pentru ca la scurta vreme dupa ce copilul a fost prins masturbandu-se in clasa, parintii au lasat balta orice activitate profesionala si au decis sa se ocupe de copil. Stiu ca stiti, insa nu pot sa ma abtin si sa nu constat ca de regula scopurile neconstientizate se ating mai usor decat cele constientizare si dorite a se implini.

Un alt risc la care este supus copilul, este sa fie consultat si etichetat comportamentul sau ca fiind o parafilie. Poate ca acesta este de fapt cel mai grav lucru care se poate intampla copilului, sa i se puna o eticheta. Clientul-copil intreba in ascuns (parintii erau de fata) daca nu exista un medicament care sa il faca sa nu mai simta nevoia sa se masturbeze si ca se roaga la D-zeu in fiecare noapte, sa imbatraneasca repede si sa scape de aceste porniri necontrolate ale trupului sau. Vedeti bine ca s-a ajuns in situatia de a trata ceva normal ca fiind anormal. Sigur ca nu este normal ca un copil sa se masturbeze in public (si asta poarta un nume in DSM) insa aici gasesc ca parintii ar fi putut sa-l ghideze mai bine si sa-l ajute sa functioneze dupa anumite reguli. Cea mai evidenta problema a sa era ca nu intelegea ce este acela bun simt comun, reguli ce le-ar fi putut dobandi de la parinti daca acestia ar fi fost mai putin anxiosi in legatura cu activitatea lor profesionala si mai atenti cu nevoile unui copil, adolescent in devenire.

Si poate ca tocmai de aici ar trebui parintii sa inceapa educarea, sa-si ajute copilul sa inteleaga ca exista anumite limite in care se poate misca in societate si ca odata depasite aceste limite va trebui sa suporte consecintele logice. De multe ori faptul ca copilul nu a fost ghidat din timp, poate duce la consecinte destul de neplacute atat pentru copil cat si pentru prestigiul parintilor.
                         |  Bucuresti, bd.Magheru ( Scala )                    |  0722 94 14 84                         |  ramona_covrig@yahoo.com                         |  www.psihoterapie-cuplu.ro
ARTICOLE
Sexualitatea este un dat. Ne nastem cu ea, crestem si ne adaptam si nevoilor sexuale asa cum reusim sa ne adaptam si celorlalte nevoi. Sexualitatea nu este un cadou pe care il primesti in dar la majorat, si tocmai de aceea inca din cea mai frageda copilarie, mai exact de cand ne dobandim motricitarea cautam sa descoperim si sa intelegem limbajul trupului nostru pentru a intregi imaginea corporala in formare.nu a fost ghidat din timp, poate duce la consecinte destul de neplacute atat pentru copil cat si pentru prestigiul parintilor.
                  Psihoterapie de cuplu
Alegerea in iubire
Cuplul de fatada
Codul etic al cuplului
Ca o relatie de cuplu sa dureze
Conflictul in relatia de cuplu
Incurajarea in cuplu
Infidelitatea si stima de sine
Relatii de munca
Ce sa nu-i spui partenerului !
De ce femeile aleg parteneri mai tineri ?

Divortul - pierderea universului personal
Ma iubeste sau nu ma iubeste ?!

Abuzul sexual
Anorgasmie si ejaculare precoce
Soacre si nurori
Mituri despre intimitate
Comportamentul sexual compulsiv



                  
Parenting si indrumare
Intelegerea copilului
Copii cu parinti cu adictii
Ghid de disciplina pozitiva pentru parinti
Principii adleriene de crestere a copilului
Cuvinte care descurajeaza
Pedeapsa nu are efect
Masturbarea la copii



©2003 Cabinet de Psihoterapie - Ramona Covrig.
All Rights Reserved.
0722 94 14 84
UltraIT.ro